Förklaring av begrepp

NEDC var den gamla mätmetoden och testcykel som alla biltillverkare använde tidigare för att ange förbrukning och CO2-utsläpp. Detta var en mycket optimistisk mätmetod, och de allra flesta fann att dessa siffror var dåligt matchade av verkligheten.

WLTP ger en mer korrekt bild
Den nya WLTP-mätmetoden är mycket mer realistisk och exakt, och det är inte ovanligt att elbilsanvändare rapporterar bättre räckvidd i praktiken än den angivna siffran.

WLTP är alltså mer realistisk än NEDC. Helt enkelt, men fortfarande finns det flera element att överväga. WLTP-cykeln består återigen av flera olika tester. Några av dessa passar inte perfekt med svenska förhållanden. En viktig punkt här är till exempel att körcykeln i WLTP Combined, som används allmänt som ett kombinerat antal inom marknadsföringen, även omfattar körning i hastigheter upp till 130 km/h, vilket är orealistiskt och förbjudet på svenska vägar. WLTP Urban/City cykeln är en annan variant, som bättre matchar en normal användning. Våra specifikationer anger både intervallnummer, både Blandad/Combined och City/Urban.

Så till det viktigaste – testa sortimentet själv!

Räckvidden för elbilen du väljer matchar faktiskt inte alltid WLTP-siffrorna som anges. Detta är nära besläktat med individens körmönster och körstil. Den som i huvudsak använder bilen för shoppingresor, kör barn för utbildning och andra fritidsaktiviteter, familjebesök i närområdet etc, kommer oftast att upptäcka att räckvidden i dagligt bruk är långt över vad som anges.

På samma sätt kommer bilägare som ofta kör på motorvägar i höga hastigheter ofta att uppleva motsatsen – att räckvidden är kortare än vad som anges. Detta kan egentligen bara upptäckas genom att testa intervallet mot ditt eget körmönster, och se hur långt du faktiskt kan köra innan elbilen behöver laddas igen.

Betydligt lägre bilhållningskostnader

Den idealiska utgångspunkten för en kommande elbilsköpare är därför ett körmönster som motsvarar genomsnittet för de svenska bilägarnas behov – upp till 80 – 100 kilometer per dag. Med en bra laddbox på garageväggen är du säker på en fulladdad bil varje morgon, och en oslagbar driftsekonomi! Om du kör mestadels på el som kommer från laddningen hemma kommer kostnaden per mil vara en bråkdel av motsvarande fossila bränslen körning. Beräkningar visar också att de totala bilhållningskostnaderna per år är betydligt lägre för en elbil än för en bil som kör på fossila bränslen.

Yttre faktorer

Det är viktigt att vara medveten om att många yttre faktorer påverkar strömförbrukningen hos en elbil. Några av dem är välkända, oavsett vilken drivlina bilen har. Den första är körstilen. Också med en elbil är det viktigt att köra smidigt och följsamt, undvika snabba accelerationer och motsvarande hårda inbromsningar. Detta ökar annars förbrukningen kraftigt. Som för alla biltyper påverkar också bilens vikt förbrukningen – ju tyngre last det är, desto dyrare blir det att köra. På samma sätt kommer förbrukningen att vara högre för t ex husbilar – och på samma sätt lägre för en låg bil med aerodynamisk design.

Höga hastigheter kostar naturligtvis extra, och du kommer att kunna se räckvidden för elbilen krypa ner relativt snabbt i en lång, brant uppförsbacke om du har en hastighet runt 100 km/h. Om du istället saktar ner till 80 km/h, minskar din förbrukning märkbart. I nedförsbackar kan du njuta av att räckvidden faktiskt ökar – bilen laddas även när den rullar nedförsbacke. Regenerering av kraft uppstår också vid bromsning, och ger ytterligare ett bidrag till att öka räckvidden något. Välkommen att kontakta någon av våra återförsäljare för att provköra en elbil och göra ett eget test!”

Kontakta din återförsäljare

Önskar du att provköra eller få mer information om Maxus eldrivna bilar, så kan du fylla i formuläret nedan för att bli kontaktad av en av våra återförsäljare.

Vad kan vi hjälpa till med?

Vilken modell?

Välj din återförsäljare

Välj din återförsäljare

Jag vill ha kontakt

Din kontaktinformation

Vi delar inte din e-post med andra och du får bara information om Maxus Sverige från våra återförsäljare. Du kan läsa mer om vår integritetspolicy här.